9 Tips voor auto rijden in de sneeuw.


Het sneeuwt, het is koud en het vriest. Een prachtige witte wereld om ons heen, echt genieten als je niet de weg op hoeft. Uiteraard gaat de dagelijkse routine door en zullen we toch gebruik maken van de auto.
Autorijden in de sneeuw is stiekem ook wel erg leuk en als we ons rijgedrag iets aanpassen zal het voor de meeste geen probleem opbrengen. Hier dus nog een paar tips voor een ontspannen rit.


1 - Vertrek op tijd. Door het winterse weer zal je rekening moeten houden met extra reistijd en voor een onbezorgde ontspannen rit kun je stress door tijdsdruk beter vermijden.

2 - Goed zicht. Zet je lichten aan, zo ben je goed zichtbaar voor andere weggebruikers en word je niet over het hoofd gezien. Zorg ervoor dat je de auto goed sneeuw en ijs vrij maakt en de ramen niet beslagen zijn, zo heb je goed zicht. Het is tenslotte belangrijk dat je alles goed kan zien tijdens het autorijden.

3 - Trek rustig op. Rustig optrekken is belangrijk om wielspin en daardoor het wegglijden van de auto te voorkomen. Mocht je niet weg komen trek dan op in z'n tweede versnelling, probeer rustig weg te rijden zonder teveel gas te geven.

4 - Kijk ver voor je uit. Als je ver vooruit kijkt rijd je meestal wel in een goede lijn en kan je ook eerder en beter anticiperen op een verkeerssituatie ver voor je.

5 - Houd afstand. Hou extra veel afstand van je voorganger, dit klinkt heel normaal maar toch gebeurt het weinig. Door voldoende afstand te houden kan je makkelijker reageren als er wat gebeurt, met gladheid op de weg telt iedere seconde en meter die je extra hebt voor een veilige remming.

6 - Remmen kan op verschillende manieren afhankelijk van de situatie. Maak gebruik van de mogelijkheid door af te remmen op de motor, steeds in een laag toerental uit laten rollen, gewoon rustig afremmen of pompend remmen door steeds de rem druk te verminderen en weer op te voeren. Moet je een harde remming of een noodstop maken druk dan de rem volledig in, op deze manier functioneert het ABS-systeem van de auto optimaal, het (abs) systeem zorgt er voor dat de wielen blijven rollen waardoor er een optimale stop gemaakt word binnen de afstand die daarvoor mogelijk is.

7 - Kijk waar je heen wilt. Dit klinkt heel gewoon maar in nood situaties wordt het vaak vergeten, raak je in de slip blijf dan kijken en sturen waar je heen wilt. Kijk je naar een boom of naar de berm is de kans groot dat je daar ook heen stuurt en terecht komt.

8 - Ruitenwisser vloeistof. Door opspattend water en strooizout kunnen je ramen snel vies worden. Check het peil van je ruitenwisser vloeistof en/of zorg dat je voldoende bij je hebt. (antivries)

9 - Winterbanden. Het gebruik van winterbanden is aan te raden maar winterbanden zijn geen totaal oplossing voor de winterse problemen. Zorg dat de banden de juiste bandenspanning hebben voor optimaal gebruik, de banden zijn je enige contact met het wegdek dus let hier goed op.


homepage

 
 
E-mailen
Bellen